Wat kan je doen?

Houd uw kinderen goed in de gaten. Krabben ze vaak aan de nek of achter de oren, dan wijst dit waarschijnlijk op een luizenbesmetting.

Voorkomen is beter dan genezen

- Controleer het haar regelmatig op de aanwezigheid van luizen met een fijne kam of luizenkam, zelfs als de symptomen (zoals bv. jeuk) niet meteen waarneembaar zijn.

- Controleer bij een besmetting ook de andere gezinsleden en behandel ze op dezelfde dag om een herbesmetting te voorkomen.

- Ook kragen, sjaals, mutsen, beddengoed, knuffels en andere kledij of voorwerpen die in contact zijn geweest met luizen, moeten luizenvrij worden gemaakt. Behandel ze met een anti-parasitaire spray of was ze met een speciaal was additief.

- Blijf waakzaam. Doe er alles aan om niet weer besmet te raken. Gebruik tijdens een luizenplaag elke morgen een luizenwerende spray.

Hoe krijg ik die vervelende luizen weg?

Hoe krijg ik die vervelende luizen weg ?

Vroeger werd het haar heel kort geknipt. Maar nu bestaan er gelukkig genoeg producten om van luizen af te geraken.

Wat zijn de eigenschappen van een goed antiluizenproduct?

Een betrouwbaar antiluizenproduct doodt luizen én neten snel en doeltreffend. Bovendien wordt het goed verdragen, veroorzaakt het geen irritatie en is het milieuvriendelijk.

Zijn producten als petroleum en azijnzuur ook efficiënt?

Witte petroleum en kerosine zijn brandbaar en daardoor in onbruik geraakt. Met azijnzuur zal men de luizen ook niet doden, maar het kan wel nuttig zijn om dode luizen en neten uit het haar te verwijderen.

Kan het volstaan om een luizenkam te gebruiken?

Eigenlijk wel, maar dan moet men heel veel geduld hebben. Mits dagelijks zorgvuldig kammen, en dat gedurende drie à vier weken, kunnen de luizen en neten met een luizenkam worden verwijderd.

Kan men door gebruik van een luizenkam besmetting vermijden?

Neen. Zolang niet alle neten verwijderd zijn en er nieuwe luisjes kunnen uitkomen, blijft de kans bestaan dat er anderen worden besmet. De luizenkam kan natuurlijk wel gebruikt worden bij het verwijderen van dode neten en luizen na een behandeling of bij een preventieve controle van het haar.

Kunnen luizen resistent worden?

Dat kan. In die gevallen is het beter om over te schakelen op een ander, even efficiënt product.

Bestaan er producten die een luizenbesmetting tegengaan?

Ja. Sommige stoffen hebben een luizenwerende activiteit en leveren een bijkomende bescherming tegen luizen. Stoffen zoals Ethyl-N-acetyl-N-butyl-β-alaninaat (IR3535) houden de luizen op een veilige afstand en voorkomen besmetting of herbesmetting

Voorkomen is beter dan genezen

Houd uw kinderen goed in de gaten. Krabben ze vaak aan de nek of achter de oren, dan wijst dit waarschijnlijk op een luizenbesmetting.

  • Controleer bij een besmetting ook de andere gezinsleden en behandel ze op dezelfde dag om een herbesmetting te voorkomen.
  • Ook kragen, sjaals, mutsen, beddengoed, knuffels en andere kledij of voorwerpen die in contact zijn geweest met luizen, moeten luizenvrij worden gemaakt. Behandel ze met een anti-parasitaire spray of was ze met een speciaal was additief.
  • Blijf waakzaam. Doe er alles aan om niet weer besmet te raken. Gebruik tijdens een luizenplaag elke morgen een luizenwerende spray.

Hoe behandelen?

Indien u een besmetting vaststelt bij uw kind, gebruik dan de luizendodende producten Shampoux® Sensi Once, Shampoux® Film, Shampoux® Shampoo en Shampoux® Vapo voor de behandeling van het haar, en Shampoux® Wash voor de behandeling van de kleren. Om een besmetting te voorkomen gebruikt u Shampoux® Repel.